joi, 27 iunie 2013

Vizita la Busteni

Va invit la Busteni, sa petreceti o vacanta asa cum nu ati mai petrecut.Nu spuneti ca il cunoasteti ca pe propriul buzunar...
Iata provocarea? mergem aici ca sa descoperim un Busteni nestiut inca pe Valea Prahovei....indata ce am ajuns ne cazam la o pensiune din zona hotelului Silva, ne lasam bagajele in camera si hop afara pentru a respira aerul curat de munte. Dupa o plimbare de cateva ceasuri si o oprire la un restaurant pentru a servi masa, ne indreptam spre cazare pentru ca a doua zi ne asteapta o zi lunga de hoinarit.

Primul obiectiv, Castelul Cantacuzino din statiunea Busteni,retrocedat dupa revolutie,vandut,apoi restaurat intr-o faza initiala , deschis publicului.Superba resedinta aristocratica,construit in 1911 de arh. Grigore Cerchez la comanda lui. Gh. Grigore Cantacuzino:primar al Bucurestiului,prim ministru 1899-1900,1904-1907,membru al logii masonice Sages d,Heliopolis din 1865,participa la coalitia de indepartare a domnitorului A.I.Cuza.Dupa moartea lui Lascar Catargiu devine seful partid. conservator.

Castelul din statiunea Busteni este o constructie in care gasim rafinamentul si fastul cu care ne-am obisnuit si la celelalte proprietati ale Nababului:Palatul Cantacuzino din Buscuresti, devenit muzeul G. Enescu (prin casatoria tarzie a fostei nurori a lui Gh.G. Cantacuzino Maruca Tetcani cu G. Enescu)si palatul de la Floresti Prahova, supranumit Micul Trianon.
Primul este un superb palat in stil baroc francez Ludovic al XVI,al doilea palat este tot superb ,dar o ruina.
Vizita ,datorita admosferei, a elementelor arhitecturale,a prezentarii facute de custode ne-a transportat in alta epoca.Totul impresioneaza incepand cu arborele genealogic care se desfasoara pe un intreg perete,galeria cu tablouri care incepe cu cei 2 imparati ai imperiului Bizantin, vitraliile care imortalizeaza stramosii,deviza familiei,,QUALE NOCENT DOCENT,,CINE A PATIMIT A INVATAT si pana la cremonul ferestrei care este o bijuterie de feronerie.
Pt. mine un moment emotionant a fost cand am pasit in holul de onoare avand inaltimea a doua etaje si care la partea superioara are o galerie cu tablouri in marime naturala a celor mai importante personalitati din familei.Privirea mi s-a oprit la tablou dnei. Pauna Greceanca - devenita Cantacuzino dupa casatoria cu Stefan fiul stolnicului Ctin. Cantacuzino.Mandra dna. Puna,ambitioasa dna. Pauna, imbracata intr-un caftan captusit cu blanita scumpa alba,dna. Puna ale carei intrigi s-au alaturat celor ale socrului si ale nevolnicului ei sot ,intrigi acre au dus la mazilirea domnitorului Ctin. Brancoveanu si apoi la tragedia de la Edi Kule din 1714 unde asa cum spune balada,,sa stiti ca a murit crestin Brancoveanu Constantin.,,
Acum imi amintesc de o alta Cantacuzina,Maruca, nora Nababului , casatorita cu Mihai fiul acestuia. Femeie orgolioasa si snoba care si dupa casatoria tarzie cu G. Enescu pretindea sa i se spuna tot Printesa Cantacuzino.

Al II-lea obiectiv a fost Biserica Domneasca ridicata de Regele Carol I si Regina Elisabeta in 1889 dupa planurile arh, I.M.Socolescu cu piatra din masivul Caraiman,lucrarile au fost executate de mesteri italieni.
Pictura originala disparuta a fost refacuta de pictorul Gh. Belisarie in 1934,iar icoanele celor 12 apostoli de pe catapeteasma lucrata la Viena din lemn sculptat si aurit ,icoanele sunt pictate de Gh. Tatarascu.De remarcat cele 2 tablouri in marime naturala ale regelui Carol I si reginei Elisabeta,Regele este in tinuta de Comandant al Armatei Romane si Regina Elisabeta este imbracata intr-un superb costum national avand o diadema regala pe cap.
Tot aici am vazut o icoana a lui Iisus in ogiva,intr-o forma aerodinamica care te poate duce cu gandul la o racheta cosmica.

Aceasta reprezentare o gasim mai rar in pictura bisericeasca si ea este considerata de adeptii teoriilor paleoastronautice ca dovada a faptului ca aceasta ,,entitate,,dupa ce si-a indeplinit rolul aici, a plecat asa cum poate a venit,intr-o nava spatiala.
Ceeace in limbaj popular este,, ridicarea la cer a lui Iisus,,poate fi acum o metafora a unui eveniment real petrecut in vremuri imemoriale. 

Articol postat cu amabilitatea d-nei Carmen pentru agentia Bali Tour.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu