joi, 27 iunie 2013

GURA PORTITEI - oaza de liniste si relaxare

Comuna Jurilovca din judetul Tulcea a fost aleasa castigatoarea editiei din acest an a concursului EDEN "Destinatii Europene de Excelenta".

"Laureata anului 2013 - Comunca Jurilovca este o destinatie, putin cunoscuta, de o frumusete salbatica si dispune de o oferta turistica extrem de variata", se arata intr-un comunicat emis de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), organizatorul la nivel national al competitiei.

Printre atractiile oferite de aceasta destinatie se numara Gura Portitei, Cetatea Argamum si o serie de trasee pe lacurile din Complexul Razin - Sinoe.
Turistii care ajung in Jurilovca pot, totodata, sa cunoasca mai bine obiceiurile rusilor lipoveni care locuiesc in aceasta zona sau sa faca drumetii pe Culmea Pricopanului.

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagra și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Inițial un sat pescăresc, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase (și liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea populară și aglomerată în ultimii ani.

Accesul la Gura Portitei se face de regulă cu vaporasul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea. Denumirea era legată de comunicarea existentă inițial între lacul Golovița și Marea Neagră, închisă în anii 70, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim (liber) iar la sud cu lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării. Pe insula sunt amplasate 40 casute de lemn si 3 vile, tot aici gasim si o piscina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu