joi, 27 iunie 2013

Vizita la Busteni

Va invit la Busteni, sa petreceti o vacanta asa cum nu ati mai petrecut.Nu spuneti ca il cunoasteti ca pe propriul buzunar...
Iata provocarea? mergem aici ca sa descoperim un Busteni nestiut inca pe Valea Prahovei....indata ce am ajuns ne cazam la o pensiune din zona hotelului Silva, ne lasam bagajele in camera si hop afara pentru a respira aerul curat de munte. Dupa o plimbare de cateva ceasuri si o oprire la un restaurant pentru a servi masa, ne indreptam spre cazare pentru ca a doua zi ne asteapta o zi lunga de hoinarit.

Primul obiectiv, Castelul Cantacuzino din statiunea Busteni,retrocedat dupa revolutie,vandut,apoi restaurat intr-o faza initiala , deschis publicului.Superba resedinta aristocratica,construit in 1911 de arh. Grigore Cerchez la comanda lui. Gh. Grigore Cantacuzino:primar al Bucurestiului,prim ministru 1899-1900,1904-1907,membru al logii masonice Sages d,Heliopolis din 1865,participa la coalitia de indepartare a domnitorului A.I.Cuza.Dupa moartea lui Lascar Catargiu devine seful partid. conservator.

Castelul din statiunea Busteni este o constructie in care gasim rafinamentul si fastul cu care ne-am obisnuit si la celelalte proprietati ale Nababului:Palatul Cantacuzino din Buscuresti, devenit muzeul G. Enescu (prin casatoria tarzie a fostei nurori a lui Gh.G. Cantacuzino Maruca Tetcani cu G. Enescu)si palatul de la Floresti Prahova, supranumit Micul Trianon.
Primul este un superb palat in stil baroc francez Ludovic al XVI,al doilea palat este tot superb ,dar o ruina.
Vizita ,datorita admosferei, a elementelor arhitecturale,a prezentarii facute de custode ne-a transportat in alta epoca.Totul impresioneaza incepand cu arborele genealogic care se desfasoara pe un intreg perete,galeria cu tablouri care incepe cu cei 2 imparati ai imperiului Bizantin, vitraliile care imortalizeaza stramosii,deviza familiei,,QUALE NOCENT DOCENT,,CINE A PATIMIT A INVATAT si pana la cremonul ferestrei care este o bijuterie de feronerie.
Pt. mine un moment emotionant a fost cand am pasit in holul de onoare avand inaltimea a doua etaje si care la partea superioara are o galerie cu tablouri in marime naturala a celor mai importante personalitati din familei.Privirea mi s-a oprit la tablou dnei. Pauna Greceanca - devenita Cantacuzino dupa casatoria cu Stefan fiul stolnicului Ctin. Cantacuzino.Mandra dna. Puna,ambitioasa dna. Pauna, imbracata intr-un caftan captusit cu blanita scumpa alba,dna. Puna ale carei intrigi s-au alaturat celor ale socrului si ale nevolnicului ei sot ,intrigi acre au dus la mazilirea domnitorului Ctin. Brancoveanu si apoi la tragedia de la Edi Kule din 1714 unde asa cum spune balada,,sa stiti ca a murit crestin Brancoveanu Constantin.,,
Acum imi amintesc de o alta Cantacuzina,Maruca, nora Nababului , casatorita cu Mihai fiul acestuia. Femeie orgolioasa si snoba care si dupa casatoria tarzie cu G. Enescu pretindea sa i se spuna tot Printesa Cantacuzino.

Al II-lea obiectiv a fost Biserica Domneasca ridicata de Regele Carol I si Regina Elisabeta in 1889 dupa planurile arh, I.M.Socolescu cu piatra din masivul Caraiman,lucrarile au fost executate de mesteri italieni.
Pictura originala disparuta a fost refacuta de pictorul Gh. Belisarie in 1934,iar icoanele celor 12 apostoli de pe catapeteasma lucrata la Viena din lemn sculptat si aurit ,icoanele sunt pictate de Gh. Tatarascu.De remarcat cele 2 tablouri in marime naturala ale regelui Carol I si reginei Elisabeta,Regele este in tinuta de Comandant al Armatei Romane si Regina Elisabeta este imbracata intr-un superb costum national avand o diadema regala pe cap.
Tot aici am vazut o icoana a lui Iisus in ogiva,intr-o forma aerodinamica care te poate duce cu gandul la o racheta cosmica.

Aceasta reprezentare o gasim mai rar in pictura bisericeasca si ea este considerata de adeptii teoriilor paleoastronautice ca dovada a faptului ca aceasta ,,entitate,,dupa ce si-a indeplinit rolul aici, a plecat asa cum poate a venit,intr-o nava spatiala.
Ceeace in limbaj popular este,, ridicarea la cer a lui Iisus,,poate fi acum o metafora a unui eveniment real petrecut in vremuri imemoriale. 

Articol postat cu amabilitatea d-nei Carmen pentru agentia Bali Tour.

GURA PORTITEI - oaza de liniste si relaxare

Comuna Jurilovca din judetul Tulcea a fost aleasa castigatoarea editiei din acest an a concursului EDEN "Destinatii Europene de Excelenta".

"Laureata anului 2013 - Comunca Jurilovca este o destinatie, putin cunoscuta, de o frumusete salbatica si dispune de o oferta turistica extrem de variata", se arata intr-un comunicat emis de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), organizatorul la nivel national al competitiei.

Printre atractiile oferite de aceasta destinatie se numara Gura Portitei, Cetatea Argamum si o serie de trasee pe lacurile din Complexul Razin - Sinoe.
Turistii care ajung in Jurilovca pot, totodata, sa cunoasca mai bine obiceiurile rusilor lipoveni care locuiesc in aceasta zona sau sa faca drumetii pe Culmea Pricopanului.

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagra și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Inițial un sat pescăresc, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase (și liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea populară și aglomerată în ultimii ani.

Accesul la Gura Portitei se face de regulă cu vaporasul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea. Denumirea era legată de comunicarea existentă inițial între lacul Golovița și Marea Neagră, închisă în anii 70, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim (liber) iar la sud cu lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării. Pe insula sunt amplasate 40 casute de lemn si 3 vile, tot aici gasim si o piscina.


MAMAIA - statiunea care nu doarme niciodata

Statiunea Mamaia se aflã la aproximativ 5 Km de Constanta, oras cu o populatie de aproximatix 350 000 de locuitori. Clima este moderatã si temperatura anualã medie este de aproximativ 11 C°. In luna Iulie, temperatura medie se ridicã in jur de 22 C° iar in Ianuarie se stabileste in jurul a  0 C°.
Cu o capacitate de peste 20.000 de locuri de cazare , situată în zona care separă Lacul Siutghiol de Marea Neagră, staţiunea Mamaia a fost inaugurată în 1906, cu ocazia finalizarii lucrărilor de construcţie a primului stabiliment balnear.

În prezent, staţiunea Mamaia numără peste 60 de hoteluri, dintre care trebuie amintite : Club Scandinavia, Vega, Palm Beach Mamaia, Rex ( 5 stele), hotelurile de 4 stele : Iaki, Savoy, Hawaii, precum şi hotelurile de 3 stele: Ambasador, Amiral, Briza, Central , Dorna, Caraiman, Lido, Orfeu, Pelican, Perla, Riviera, sau de 2 stele: Alcor, Aurora, Comandor, Condor, Delta, Doina, Flora, Lotus, Modern, Ovidiu, Parc, Piccadilly, Select, Sulina, Vega.

Statiunea Mamaia are o plaja întinsă pe o distanţă de 8 km, cu o lăţime de aproape 100 m, precum şi faptul ca hotelurile sunt foarte aproape de plajă. Destinată vacanţelor în familie, în staţiunea Mamaia turistii dispun de terenuri de tenis si de minigolf, cinema şi teatru în aer liber care găzduieşte anual Festivalul Naţional de Muzica Uşoară “Mamaia”.
Lacul Siutghiol oferă posibilitatea practicării sporturilor nautice sau plimbări cu vaporaşul până la “Insula lui Ovidiu”, locul unde se spune ca s-ar afla mormântul poetului exilat. Insula oferă posibilităţi de cazare şi are un restaurant cu specific pescăresc, fiind locul ideal de petrecere a timpului liber. Accesul pe insula se face de la Debarcaderul Tic-Tac din Mamaia cu vaporaşe de croaziere din 30 in 30 de minute, în perioada sezonului de vară.

In statiunea Mamaia nu trebuie uitat Satul de Vacanţă, situat la intrarea in staţiune, loc care reuneşte 19 construcţii specifice unor zone folclorice ale ţării.